Εισαγωγή arrow Κάντο Μόνος σου arrow Βαφή/Επαναβαφή Τοίχων

ΒΑΦΗ/ΕΠΑΝΑΒΑΦΗ ΤΟΙΧΩΝ

ΒΗΜΑΤΑ:
1ο Προσδιορισμός των εργασιών που θα γίνουν στον χώρο μας, και με …ποιά υλικά.
2ο Υπολογισμός των ποσοτήτων από τα υλικά που θα χρειαστούμε.
3ο Προμήθεια των υλικών,εργαλείων που χρειαζόμαστε.
4ο Προετοιμασία χώρου-επιφανειών εργασίας.
5ο Εφαρμογή.

Βήμα 1ο :
fm1 Πρέπει να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στον χώρο μας, αφού πρώτα εξετάσουμε και τις επιφάνειες. Π.χ. έχει διαφορά αν ο τοίχος μας βάφεται για πρώτη φορα, γιατί προφανώς θα είναι καλύτερο να έχουμε ασταρώσει πριν. Μπορεί πάλι να πρόκειται για ένα απλό φρεσκάρισμα ή για αλλαγή χρωματισμού.
• Για τοίχο που βάφεται πρώτη φορά, προτείνεται αστάρωμα (με αστάρι Penetran, ακρυλικό νερού ή διαλύτου, ή αστάρι Primexan, απλό αστάρι νερού,της ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ) και έπειτα δύο χέρια (στρώσεις/βαφές) στην επιθυμιτή απόχρωση.
• Για ένα απλό φρεσκάρισμα-επαναβαφή (υπολογίζεται ότι ανά δύο έως τρία χρόνια, ανάλογα τον χώρο, ένας χώρος πρέπει να επαναβάφεται, για λόγους υγιεινής και αισθητικής), συνήθως κάνουμε ένα χέρι (στρώση) εφαρμογής. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Π.χ. προβλήματα υγρασίας, κάπνισμα στον χώρο, δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή και απαιτούν επιπλέον χέρι. Η επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε στις εργασίες μας είναι αποτέλεσμα της φύσης των υλικών που προϋπήρχαν. Π.χ. θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πλαστικά και τα ακρυλικά χρώματα δεν έχουν μακροχρόνια πρόσφυση επάνω στα υδροχρώματα.
• Η αλλαγή απόχρωσης ενός χώρου είναι σχεδόν η ίδια περίπτωση με την επαναβαφή, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι αν η επιθυμιτή απόχρωση απέχει πολύ από την προϋπάρχουσα, ίσως χρειαστεί επιπλέον χέρι για να επιτύχουμε την σωστή επικάλυψη. Η επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε στις εργασίες μας είναι αποτέλεσμα της φύσης των υλικών που προυπήρχαν.

 Βήμα 2ο :
Υπολογίζουμε τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών προς βαφή, και διαιρούμε με τα τετραγωνικά που αποδίδουν τα χρώματα ανα κιλό. Τα συνηθισμένα χρώματα αποδίδουν κατά μέσο όρο, οκτώ τετραγωνικά μέτρα (8m2) ανά χέρι (στρώση). Π.χ. για ένα χώρο 120 m2 , θα χρειαστούμε δέκα πέντε κιλά (15 kg) χρώματος για ένα χέρι.

Βήμα 3ο :
Προμηθευόμαστε τα υλικά και τα εργαλεία (ρολά, πινέλα, χαρτοταίνιες, ναΰλον κτλ.), σύμφωνα και με τα παραπάνω. Δηλαδή ελέγχουμε με τι είναι βαμένη η επιφάνεια και προμηθεύομαστε τα ανάλογα χρώματα.

Βήμα 4ο :
Προετοιμάζουμε τον χώρο μας και τις επιφάνειες προς βαφή.
fm6 • Ανοίγουμε τον χώρο που θα εργαστούμε και ελευθερώνουμε τις επιφάνειες προς βαφή. Αυτό το κάνουμε είτε μεταφέροντας όλα τα έπιπλα, κάδρα σε άλλον χώρο, είτε συγκεντρώνοντας και σκεπάζοντας όλα τα αντικείμενα στο κέντρο του δωματίου ή σε άλλο σημείο όπου δεν ενοχλούν.
• Καλύπτουμε τα πατώματα με χαρτόνια ή ναΰλον. Κάλυπτουμε διακόπτες, μπρίζες, σοβατεπιά καθώς και οτιδήποτε δεν θέλουμε να βαφτεί, με χαρτοταινίες και παλιές εφημερίδες. Επίσης τους διακόπτες και τις μπρίζες μπορούμε να τα αφαιρέσουμε με ένα κατσαβίδι (αφού απομονώσουμε την ροή ρεύματος, κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη παροχής ρεύματος).
• Αφαιρούμε τα σαθρά, τα καρφιά και ότι άλλο είναι ασταθές επάνω στην επιφάνεια προς βαφή, με μία σπάτουλα. Καθαρίζουμε επιπλέον τις περιοχές όπου το κάναμε, με μια βούρτσα.
• Ασταρώνουμε αν χρειάζεται (με αστάρι Penetran, ακρυλικό νερού ή διαλύτου, ή αστάρι Primexan, απλό αστάρι νερού,της ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ), την επιφάνεια προς βαφή.
• Στοκάρουμε όλες τις τρύπες και τις ρωγμές με έτοιμο στόκο Stuccoxan της ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ. Χρησιμοποιούμε δικτυωτή ταινία ρωγμών όπου χρειάζεται (αν οι ρώγμες-τρύπες είναι μεγάλες επιβάλεται η χρήση ταινίας). Περνάμε απαλά, με ένα υγρό πινέλο, τα σημεία που δουλέψαμε ώστε να στρώσει η επιφάνεια. Όταν στεγνώσει τρίβουμε με ένα ψιλό γυαλόχαρτο,εφόσον χρειάζεται.

Βήμα 5ο :
Αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω και έχουμε καθαρές και στεγνές επιφάνειες, μπορούμε να κάνουμε την εφαρμογή του χρώματος.
• Ετοιμάζουμε τα χρώματα , αραιώνοντας τα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως (μέχρι δεκα πέντε επί τοις εκατό(15%) για το πρώτο χέρι και μέχρι πέντε (5%) για το δεύτερο), θυμίζοντας ότι με παραπάνω αραίωση επιτυγχάνουμε καλή πρόσφυση όχι όμως και την επιθυμητή κάλυψη-απόδοση στην επιφάνεια εργασίας. Επίσης, αν αραιώσουμε πολύ τα χρώματα θα έχουμε το ανεπιθύμητο και ενοχλητικό στάξιμο.
• Δουλεύουμε με πινέλο ¨κόβοντας¨ σε δύσκολα σημεία (κοντά σε διακόπτες, πόρτες, γωνίες κτλ.) και εφαρμόζουμε με ρολό στις μεγάλες επιφάνειες, όπου μπορούμε. Μετά από δύο με τρείς ώρες (ανάλογα και με την υγρασία του περιβάλοντος) επαναλαμβάνουμε επιπλέον χέρι αν χρειάζεται.

Τέλος αφού τελειώσουμε με όλα τα παραπάνω βήματα, καθόμαστε και απολαμβάνουμε τους κόπους της εργασίας μας, θαυμάζοντας το αισθητικά άψογο αποτέλεσμα και έχοντας την ευχάριστη αίσθηση του να το κάνεις μόνος σου.
 

  created by Starfish